De Eifel & Aken

Eifel

Duitse ‘Gemütlichkeit’. De Eifel op maat van levensgenieters!

Gelegen vlak bij de grens met België, Nederland en Luxemburg, is de heuvelachtige Eifelregio de ideale kortbij-bestemming voor koppels -of gezinnen met kinderen- die eens enkele dagen de batterijen terug willen opladen. De Eifel is bijna volledig in Duitsland gesitueerd, al bevindt zich ook een klein deeltje op Belgisch grondgebied, meer bepaald in de Oostkantons. 

De Eifel strekt zich ruwweg uit vanaf Aken in het noorden tot en met Trier in het zuiden, waarbij de Moezel in het oosten min of meer de natuurlijke grens vormt. Sommigen rekenen Trier nog tot de Eifelregio, ik plaats ze in het Moezelgebied. Tot aan het midden van de 20ste eeuw was de streek een achtergesteld gebied waar vooral werkloosheid heerste. met de opkomst van het toerisme, is het aangezicht van de Eifel voorgoed veranderd : slaperige dorpjes werden opgekalefaterd en nieuwe hotelcomplexen werden gebouwd. Vele particulieren startten een vakantiewoning of B&B die vooral de gemoedelijke, komfortabele tot luxe kaart trekken.

Een ideale ‘All Seasons’-bestemming

Omwille van haar bosrijke omgeving, haar heuvelachtig karakter, haar stuwmeren, haar grillig vulkaanlandschap (de Hoge Eifel) en haar grote veelzijdigheid, is de Eifel sinds enige jaren uitgegroeid tot een ideale “all seasons”-bestemming.
Vooral met dank aan de deelregering van de regio Rheinland-Pfalz die voluit de kaart van het toerisme bespeelt en haar bosrijk grondgebeid dooraderde met vele duizenden km afgebakende fiets- en wandelwegen, om dan nog te zwijgen van de vele spectaculaire mountainbikeparcours. Een gedeelte van haar rijkdom heeft de Eifel eveneens te danken aan haar vele minerale bronnen. De Eifel telt maar liefst 500 minerale bronnen, wat dan weer goed is voor een aantal belangrijke kuuroorden en warmwaterbronnen.

Op uitzondering van Aken, telt de Eifel weinig of geen grootsteden, maar is ze wel besprenkeld met een massa karaktervolle dorpjes, soms grenzend aan een natuurpark, of gesitueerd midden in de bossen, nog een andere keer gelegen op een steile heuveltop. Het hoogste plekje in de Eifel is de hohe acht en ligt op 747m hoogte.

Aken

Slechts 35km van Monschau!

De keizerstad Aken is een ideale bestemming vanuit Monschau.

Niet alleen vanwege zijn geografisch gunstige ligging, maar zeker ook vanwege de verscheidenheid aan rijke kunst, elegante winkels en gezellige kroegjes.

Bron van alle roem die Aken wordt toegedicht is het water, afkomstig uit vulkanen in de Eifel met een temperatuur van 74°C en daarmee de warmste minerale bron ten noorden van de Alpen.

Het waren niet alleen de Kelten en de Romeinen die er achter kwamen dat warm water pijnen verminderd. Ook Pepijn de Korte, vader van Karel de Grote wist het en liet bij de geneeskrachtige bronnen een kapel en een koningsbad bouwen. In de tweede helft van de 8ste eeuw nodigde Karel de Grote, waaraan Aken zijn wereldfaam te danken heeft, kunstenaars uit heel Europa uit naar Aken te komen, om zijn woonplaats, de keizerpalts vol praal in te laten richten. Karel de Grote ligt ook begraven in de domkerk.
Het belangrijkste werk, de Dom van Aken, werd in 1978 als eerste Duitse gebouw opgenomen in de UNESCO lijst van het werelderfgoed. In de schatkamer van de Dom bevindt zich de kostbaarste kerkschat ten noorden van de Alpen. Vlakbij de Dom staat het gotische stadhuis, met aan de gevel prachtige beelden, die herinneren aan de kroningen van de vorsten die in Aken hebben plaats gevonden.

De markt en omliggende steegjes en straatjes zijn voorbeeldig gerestaureerd en hier liggen ook de enorm gezellige kroegjes. Terwijl in deze kroegen het bier rijkelijk vloeit, borrelt op allerlei andere plekken het geneeskrachtige water uit bronnen en fonteinen. De diversiteit van de fonteinen verlevendigt het stadsbeeld – zoals de « Fischpüddelchen » en de Stringbergs « Poppenbrunnen » – de verscheidenheid is onbeperkt.

Shoppen is evenmin een probleem. Alle grote winkelketens hebben er minstens één filiaal in de autovrije straten of wandelstraten.
Sinds de komst van het gloednieuwe shoppingcenter Aquis Plaza is winkelen in Monschau nog leuker geworden!
Het is er nooit een drukte van jewelste. Wel een gezellige drukte die het slenteren door de straten alleen maar aangenamer maakt.

Kortom, Aken, op 35 minuten rijden van Monschau, is meer dan een bezoek waard.

In de kerstperiode vind er de jaarlijke kerstmarkt plaats op het marktplein.
Maar waarom zou u naar de kerstmarkt van Aken gaan als de mooiste in Monschau zélf wordt gehouden…..?!